Klantenservice & FAQ

Pianocarpet
Noordervesting 2 (geen bezoekadres)
1141 SR Monnickendam
Nederland

Tel: +31 650 298 732
URL: www.pianocarpet.nl
Email: [email protected]
KvK: 5166 7606

1 Algemene vragen
1.1 Is een Pianocarpet een gewoon mooi stuk gefestonneerd tapijt?

Nee!
Een Pianocarpet is een hitteschild. Het hitteschild zonder bescherming onder een piano of vleugel plaatsen is esthetisch niet mooi vandaar dat wij tapijt gebruiken om ons hitteschild in te verwerken en te beschermen.

 

1.2 Waarom een meerprijs voor een order in een andere kleur dan zwart.

Pianocarpet is een hitteschild verwerkt in tapijt en wordt 100% handmatig geproduceerd in Nederland. In 90% van de bestelling wordt gevraagd om een zwart Pianocarpet. Het verwerken van ons hitteschild in tapijt kost veel arbeid en tijd. Om de kosten zo laag mogelijk te houden kopen wij grote hoeveelheden zwart tapijt in en produceren vervolgens grote aantallen Pianocarpetten tegelijk.

Andere kleuren dan zwart worden procentueel weinig besteld. Hierdoor zijn wij genoodzaakt om van de kleuren tapijt kleinere hoeveelheden in te kopen en pas een Pianocarpet te produceren wanneer deze besteld is.

 

1.3 Kan ik mijn piano aan de onderzijde dicht timmeren met folie en hout?

Niet doen! Vroeger werd dit veel gedaan wegens gebrek aan een oplossing voor het probleem.
Een piano is een instrument welke niet voor 100% gesloten is. Het is in dat opzicht een “open” instrument. Dat geldt voor de boven, achter, voor en onderkant. Die constructie is niet voor niets zo bedacht. Op vele plekken is er ruimte om lucht en geluid door te laten. Ook aan de onderkant. Al lijkt deze soms hermetisch gesloten ook hier is er ruimte rondom voor geluid, trillingen en ventilatie.

 

1.4 Waar kan ik mijn piano beter niet neerzetten?

Een aantal voorbeelden; nooit op vloerverwarming zonder een Pianocarpet,  niet in de volle zon, tegen een verwarming of een vochtige muur, naast een openhaard, in een vochtige niet geïsoleerde kelder/garage box/schuur/tuinhuis/aanhanger.

 

1.5 Wat zijn de risico’s als ik dat wel doe?

Scheuren & barsten in de kam, zangbodem en stem blok, problemen met mechaniek en kastombouw, loszittende stempennen, schimmel, snel ontstemmen en het onstembaar raken van uw instrument.

 

1.6 Levert u ook in het buitenland?

Ja.

 

1.7 Ik heb al een bevochtigingssysteem is een Pianocarpet dan nog nodig?

Ja!

Het gaat altijd om de combinatie. In dit geval kan het 1 niet zonder de ander.

Een Piano of Vleugelcarpet is altijd nodig bij vloerverwarming. Als u alleen gebruik maakt van een bevochtigingssysteem dan doet u niets aan de warme droge opstijgende lucht van uw vloerverwarming.

Bij vloerverwarming heeft u twee problemen.

1: Opstijgende warme droge lucht die uw instrument uitdroogt.

2: Door de wijze van verwarmen, een te lage Relatieve Luchtvochtigheid.

Met een bevochtigingssysteem pakt u alleen probleem 2 gedeeltelijk aan. Daarmee is uw instrument onvoldoende beschermd. Welk bevochtigingssyteem u ook gebruikt, de eerste bescherming bij vloerverwarming begint bij het tegenhouden van opstijgende warme droge lucht van uw vloerverwarming.
Gebruikt u een bevochtingssyteem, dan altijd i.c.m. een piano- of vleugelcarpet!

 

1.8 Heeft Pianocarpet een voorkeur voor type bevochtigingssysteem?

Nee.
Er bestaan in de wereld verschillende meningen en gedachtes over hoe en wat je moet bevochtigen. Mechanische bevochtiging, alleen de binnenzijde van het instrument of ook de ruimte daarbuiten.
Er is niet 1 effectieve methode die overal geschikt is. Het is aan u als deskundige ter plaatse om uit te zoeken wat het meest effectief is.

 

1.9 Ik heb al een Piano/Vleugelcarpet is een bevochtigingssysteem dan nog nodig?

Vloerverwarming veroorzaakt in veel gevallen ook een te lage Relatieve Luchtvochtigheid (RL). Meet dus altijd de RL bij het instrument. Is deze inderdaad te laag dan is ons advies om een piano- en vleugelcarpet altijd te gebruiken i.c.m. een bevochtigingssysteem. Een piano- en vleugelcarpet is de eerste bescherming tegen vloerverwarming. Het bevochtigen van de lucht de tweede. Zij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

 

1.10 Waarom wordt Pianocarpet in Nederland geproduceerd en niet in een lage lonen land.

Bij Pianocarpet draait alles om de techniek van ons hitteschild, de levensduur van het product en de kwaliteit van gebruikte materialen. Een goed gemaakt Pianocarpet ziet eruit als een “gewoon” gefestonneerd tapijt…….maar dat is het natuurlijk niet!


Om een Pianocarpet goed te maken is het van belang dat alle materialen de juiste kwaliteit hebben en op elkaar zijn afgestemd. Dat betekent vakmanschap en kennis van materialen. In Nederland hebben wij alle benodigde vakmanschap, kennis en materialen in huis. Produceren in “eigen huis” betekent voor ons dat wij garant kunnen staan voor de kwaliteit en ons product altijd in welke vorm dan ook voor u kunnen maken en uitleveren.

Verder willen wij geen schadelijke stoffen verwerken in ons product en niet in verband worden gebracht met kinderarbeid of slechte/gevaarlijk arbeidsomstandigheden van mensen die aan ons product werken.

Dat wij daarmee niet goedkoop zijn is niet anders. Wij verkopen ook geen goedkoop maar een perfecte / betrouwbare oplossing voor een groot probleem.

 

1.11 Is een hydroceel eenvoudig te plaatsen?

Ja, u behoeft geen pianotechnieker of superklusser te zijn om de hydroceel te installeren. Met de eenvoudige, heldere gebruiksaanwijzing welke bij uw hydroceel geleverd wordt heeft u binnen 10 minuten de hydroceel in uw piano gemonteerd. Indien u dit niet zelf wilt doen kan elke pianostemmer dit voor u uitvoeren.

 

2 Maatvoeringen Pianocarpet
2.1 Welk Pianocarpet is voor mij passend?

Meet de onderkant van uw piano op, lengte x breedte en als deze binnen of gelijk is met de maat 151 cm x 58 cm dan is een Pianocarpet Breed standaard voor u passend. Is deze maat binnen of gelijk met 151 cm x 32 cm dan is een Pianocarpet Smal standaard voor u passend.
Past uw piano niet op een standaard Pianocarpet dan kunt u via de Button; Pianocarpet op maat, de gewenste maat aan ons doorgeven en wordt uw  Pianocarpet op maat voor u gemaakt.

 

2.2 In welke maten is Pianocarpet verkrijgbaar?

Pianocarpet smal: 151 x 32 cm
Pianocarpet breed: 151 x 58 cm
Buiten de standaard maten is Pianocarpet in elke maat leverbaar met als maximale breedtemaat 4 meter. Voor maatwerk kunt u terecht bij de Button; Pianocarpet op maat.

 

2.3 Waarop zijn de standaard maten van Pianocarpet gebaseerd?

De maat van een Pianocarpet is gebaseerd op de onderkant van de meest verkochte piano’s ter wereld. Hierdoor is het Pianocarpet standaard passend in bijna 95% van alle piano’s.

 

2.4 Waarom kan een Pianocarpet max. 2% afwijken van de bestelde maat?

Pianocarpet is een hand gemaakt product waarin o.a. textiel is verwerkt. Dit textiel heeft geen exacte vaste structuur. Tijdens het verwerken van de materialen kan er daarom een maatwijking ontstaan van max. 2%

 

3 Maatvoering Vleugelcarpet
3.1 Welk Vleugelcarpet is voor mij passend?

Om dit te bepalen heeft u twee maten nodig.
1: De breedte van uw vleugel gemeten aan de buitenzijde van de klaviertafel.
2: Lengte van uw vleugel gemeten vanaf de plek waar u zit, midden voor, tot einde van de boven klep.

Aan de hand van deze maten kunt u bepalen welk standaard Vleugelcarpet bij u past.
Alle standaard Vleugelcarpetten zijn m.b.t. de maatvoering en vorm gebasseerd op de Yamaha vleugel collectie. 
Komt u niet uit met de standaard maten of wilt u een exacte kopie van uw vleugel als Vleugelcarpet dan kunt u deze bestellen via de Button; Vleugelcarpet op maat.

 

3.2 Waarom kan een Vleugelcarpet max. 2% afwijken van de bestelde maat?

Een Vleugelcarpet wordt met de hand gemaakt. In het Vleugelcarpet zit o.a. textiel verwerkt. Dit textiel heeft geen exacte vaste structuur. Tijdens het verwerken van de materialen kan er daarom een maatwijking ontstaan van max. 2%. 

 

4 Piano en Vleugelcarpetten op maat
4.1 Zijn Piano en Vleugelcarpetten alleen in het zwart verkrijgbaar?

Standaard worden alle Piano en Vleugelcarpetten in het zwart uitgevoerd. In het keuzemenu, bij de productgroep, heeft u tevens de mogelijkheid om uw Piano en/of Vleugelcarpet in een andere kleur te bestellen.

Het benodigde materiaal voor uw gewenste kleur kopen wij apart voor u in. Door deze kleinschalige inkoop is het helaas niet mogelijk u een staaltje van de kleur te doen toekomen.

 

5 Levertijden Piano & Vleugelcarpetten
5.1 Wat is de levertijd van een standaard Piano & Vleugelcarpet?

Na ontvangst van uw betaling wordt een standaard zwart Pianocarpet binnen 5 werkdagen verzonden. Een Pianocarpet in kleur, op maat of een Vleugelcarpet in zwart, kleur of op maat wordt binnen 12 werkdagen verzonden.

 

5.2 Wat is de levertijd van een Pianocarpet of Vleugelcarpet op maat?

Na ontvangst van uw betaling wordt uw bestelling binnen 12 werkdagen verzonden.

 

5.3 Waarom staat er bij levertijd “verzonden binnen (aantal) werkdagen” en niet de exacte levertijd?

Wij willen u geen informatie geven waar u niet op kunt vertrouwen. Vanaf onze kant kunnen wij u wel aangeven binnen welke periode wij uw bestelling meegeven aan de bezorgdienst. Wij kunnen helaas niet garant staan voor het moment dat de bezorgdienst de bestelling bij u bezorgt. De reden daarvan is dat er in de bezorgtijd bijvoorbeeld een zon- of feestdag tussen kan zitten of dat de bezorgdienst te maken kan krijgen met een situatie van overmacht door weeromstandigheden etc.

U kunt zelf via de verstrekte Track & Trace code altijd volgen waar uw bestelling is, na verzending door ons, en wanneer deze bezorgd wordt. Indien u iets anders hebt besteld dan een piano- of vleugelcarpet dan wordt deze via PostNl verzonden en ontvangt u niet standaard een Track & Trace code.

 

5.4 Track & Trace code ontvangen maar zending nog niet traceerbaar.

Na plaatsing van uw order wordt deze direct opgenomen in onze productie en wordt er een verzendetiket voor uw bestelling aangemaakt. U ontvangt hiervan, afhankelijk van de bezorgdienst die uw order gaat bezorgen, automatische een Track & Trace code.
Uw bestelling is op dat moment nog niet verzonden. Pas na verzending kunt u via de Track & Trace code de bezorging van uw bestelling volgen.

 

6 Relatieve Luchtvochtigheid (RL)
6.1 Wat is Relatieve Luchtvochtigheid (RL)?

De relatieve luchtvochtigheid is een verhouding die aangeeft hoeveel waterdamp lucht bevat ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht kan bevatten. Een waarde van 100% wijst op de maximale hoeveelheid waterdamp: de lucht is dan verzadigd. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 50% bevat de lucht de helft van de maximale hoeveelheid waterdamp. Hoe warmer lucht is hoe meer waterdamp deze kan bevatten.

Buitenshuis kan de relatieve luchtvochtigheid enorm variëren, van minder dan 20% tot 100%. Binnen bedraagt de relatieve luchtvochtigheid meestal 40 - 60%. In een geventileerde ruimte kan de vochtigheid afhankelijk van de weersomstandigheden en eventuele verwarming echter ook binnenshuis enkele tientallen procenten afwijken. In de badkamer is de relatieve luchtvochtigheid meestal het hoogst.

Als de relatieve luchtvochtigheid 100% bereikt, zal de onzichtbare waterdamp neerslaan in druppels. Er ontstaat dan mist, dauw of rijp. In kamers zal de relatieve vochtigheid bij de ramen, waar het vooral 's winters kouder is, hoger zijn dan in het midden van de kamer. Als de lucht vlak bij het raam zo koud wordt dat de relatieve luchtvochtigheid 100% bereikt moet er waterdamp uit de lucht verdwijnen. De overtollige waterdamp slaat neer op het raam in de vorm van druppeltjes condens. Het raam beslaat.

De relatieve luchtvochtigheid wordt gemeten met een hygrometer, een electronisch apparaat met sensor of een eenvoudige haarhygrometer. De lengte van de haar is een maat voor de luchtvochtigheid. Een ontvette mensen/dieren haar wordt langer als de relatieve luchtvochtigheid toeneemt. Die lengteverandering wordt overgebracht naar een wijzer, die de vochtigheid aangeeft.

In de praktijk blijkt een haarhygrometer nauwkeuriger te zijn dan een standaard verkrijgbare electronische hygrometer.

6.2 Wat is de ideale Relatieve Vochtigheidsgehalte voor mijn piano?

In de piano technische wereld is er verdeeldheid als het gaat om de vraag wat de meest ideale RL is voor een piano. Dit heeft o.a. te maken met het feit dat het moeilijk is om exact te bepalen hoe hoog de RL is. Een gezonde RL in huis, voor de mens, ligt tussen de 45 en 60 procent. Over het algemeen gaat men ervan uit dat dit ook een goede RL is voor  uw instrument.
Is de RL in de omgeving van uw instrument lange tijd hoog dan is ventileren van groot belang. Is de RL in de omgeving van uw instrument lange tijd te laag dan is bevochtigen van de lucht van groot belang.
In de praktijk functioneert uw instrument het beste in een omgeving welke een gelijkmatig klimaat kent.
Stelregel;
In de winterperiode is de meeste kans op een lage Relatieve Luchtvochtigheid. In de perioden daar buiten is de meeste kans op een hoge Relatieve Luchtvochtigheid.

6.3 Hoe kan ik eenvoudig deze Relatieve Vochtigheid meten?

Met bijvoorbeeld een haarhygrometer welke u via onze site kunt bestellen.

6.4 Wat doe ik als de RL te hoog is?

De eerste stap is meer te gaan ventileren in de ruimte waar uw instrument staat. Mocht dat onvoldoende effect hebben dan raden wij u aan om een pianotechnieker in te schakelen. Deze kan ter plaatse bekijken wat de mogelijkheden zijn en u hierover adviseren.

6.5 Welke klachten kan de piano krijgen bij een te hoge Relatieve Luchtvochtigheid?

Roest op de stempennen en snaren, schimmel, vastlopend mechaniek en schade aan de kast door werking van het hout.

6.6 Wat doe ik als de Relatieve Vochtigheid te laag is?

Dan moet u de lucht bevochtigen. Er zijn vele bevochtigingssystemen verkrijgbaar van heel eenvoudig en voordelig tot zeer complex en kostbaar. Bij een te lage RL is er maar 1 actie die u moet ondernemen en dat is dat u de lucht moet “bevochtigen”. Ons advies is, begin heel simpel met een hydroceel of voor de vleugel een Vleugel waterbak eventueel i.c.m. een hydroceel.
Beide systemen zijn simpel aan te brengen, kunnen uw instrument geen schade aanbrengen, vergen weinig onderhoud, zijn zeer betaalbaar en zijn tevens in de meeste gevallen toereikend.
Merkt u of uw pianostemmer/technieker dat bovengenoemde middelen onvoldoende zijn dan is het tijd om te kijken welk geavanceerd systeem u dan nodig heeft om het probleem op te lossen.

6.7 Welke problemen kan mijn instrument krijgen bij een te lage RL?

O.a. scheuren c.q. barsten in de kam, zangbodem, stem blok en ernstige problemen met het mechaniek.

6.8 In welke periode is de RL in Nederland het hoogst?

Over het algemeen vanaf april t/m november, zolang het niet vriest.

6.9 In welke periode is de RL het laagst?

Over het algemeen december t/m maart. Zolang het vriest en u dagelijks de verwarming gebruikt.
Indien de RL bij uw instrument te laag is, zal dit ook de periode zijn waarbij u gebruik moet maken van een bevochtigingssyteem.

Wij maken gebruik van cookies. Indien u verder gaat op deze website, gaat u daarmee akkoord. Meer informatie vindt u in op onze pagina privacybeleid Manage cookies